Blog Detail

Muzikale hulde aan Hannibal

27 nov 17
Simon Slijkhuis
No Comments

Het nieuwe album van de Canadese metalband Ex Deo is getiteld ‘Immortal Wars’. Vrijwel alle songteksten op deze plaat refereren aan de Tweede Punische Oorlog, ofwel de roemruchte oorlog waarin de Carthager Hannibal een serieuze bedreiging werd voor Rome. Thematiek en muziek vielen zelden op een volmaaktere wijze samen. Dit is metal pur sang: bombastisch, episch, heroïsch. Not for the faint of heart.

In het eerste nummer van de plaat, ‘The Rise of Hannibal’, komen we de eed tegen die Hannnibal als kleine jongen gezworen zou hebben in opdracht van zijn vader Hamilcar. Hierin beloofde Hannibal nooit vriendschap te zullen sluiten met het Romeinse volk: ‘I am the son of Carthage, I bathe in the blood of Rome.’

Het tweede nummer, ‘Hispania (The Battle of Saguntum)’ bezingt het beleg van het Spaanse stad Saguntum in 218 v.C. Dit beleg, dat acht maanden duurde, vormde het begin van de Tweede Punische Oorlog. Het vervolgnummer, ‘Crossing The Alps’, vertelt de legendarische tocht, die Hannibal met zijn legers en krijgsolifanten maakte over de besneeuwde bergtoppen. ‘We will find a way or make one’. En: ‘My hands are frozen but my soul is on fire’. Bijna intimiderend wordt het nummer tegen het einde: ‘Can you hear my marching soldiers? Can you hear my voice fade into the night? I am here. I am here’.

In ‘Cato Maior: Cartago Delenda Est’ is Cato Maior aan het woord, de conservatieve Romeinse senator die de gewoonte had elke redevoering, waar deze ook maar over ging, te beeïndigen met: “overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden.” (In onze Tweede Kamer klinkt de variant van Marianne Thieme: “Overigens ben ik van mening dat de bio-industrie verboden moet worden.”)

Het nummer ‘Ad Victoriam’ vervolgens bezingt de Slag bij Zama in 202 v.C., waarin Hannibal door de Romeinse veldheer Scipio Maior werd verslagen. De laatste kreeg hierbij steun van de Numidische koning Massinissa. ‘Massinissa, move forward!’. Het grote Carthago ging eindelijk door de knieën. ‘Plunge the gladius of Rome / Into the heart of Africa’. In ‘The Spoils of War’ tenslotte roept Rome Hannibal op tot overgave, maar ontvangt de brijante generaal ook eer: ‘Master tactician/ We salute you’.

Het duurde vervolgens nog tot 146 v.C. dat Carthago de definitieve genadeklap kreeg toegediend. Scipio Minor maakte de weer opgekrabbelde stad met de grond gelijk. Cato Maior stierf drie jaar te vroeg om deze mijlpaal nog mee te maken.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.